livmedcancer.blogg.se

Den här bloggen skrivs av Mia och Jocke Samuelsson och det här är vår historia: Hösten 2012 så fick Mia besked om att hon hade livmoderhalscancer. Beskedet kom kort tid efter att hon hade fött vårt andra barn, en son som heter Ville. Innan Ville kom till oss så har vi en dotter som heter Stina. Mia dog av sin sjukdom i januari 2015 efter knappa två och ett halvt års kamp. Jag har valt att driva bloggen vidare för att fortsätta berätta vår historia. En historia som inte avslutas med ett dödsfall utan en historia som skapas kontinuerligt av vår familj. Vill ni maila frågor eller liknande gör det på: livmedcancer@gmail.com

Nu då?

Publicerad 2015-01-24 23:51:11 i Allmänt

Ikväll satte jag mig och läste igenom samtliga kommentarer från senaste inlägget. Jag tackar så hemskt mycket för alla fina ord och peppande tankar. Att Mia kommer vara saknad av många råder det inget tvivel om. Det skänker tröst det gör det, sen kommer smärtan finnas kvar länge länge, om den någonsin kommer försvinna?

Vad händer med bloggen nu då? Ja det är frågan, hur kom det sig när den här lilla obetydliga informationskanalen till de närmsta vännerna svällde och blev en angelägenhet för människor vi inte kände och att vi någonstans på vägen lämnade det grundläggande informationssyftet och gav uttryck för våra känslor i texterna? Jag är den förste att erkänna att jag är förvånad. Men som vi har skrivit tidigare så har det funnits ett terapeutiskt behov av att skriva av sig. Det behovet är hos mig allra säkrast inte mindre efter vad som precis har hänt.

Men det här var något Mia och jag gjorde tillsammans. Som allt annat så var vi ett team när vi skapade innehållet här. Det blev Cancer ur olika perspektiv, från den sjuke, från den anhörige, från den desperata föräldern, men alltid ur perspektivet från ett kärlekspar. Nu är hälften av det borta och hur tar man upp efter det? Ärligt talat så vet jag inte? Ska jag låta det här bli det sista inlägget eller ska jag fortsätta skriva?

Det jag vet är att jag har så mycket att säga (har alltid haft lite svårt att hålla käft om jag ska vara helt ärlig) och det vi har byggt upp här på bloggen skulle kunna vara ett bra forum. Jag har fortfarande ett skrivbehov för att hantera sorgen av Mia samt skriva om hur livet för vår familj ska kunna återgå till någon form av normalitet. Skriva om Cancer i stort men livmoderhalscancer i synnerhet för att sprida information om sjukdomen. Skriva om mina tankar och tillvägagångssätt som jag använt mig av när det varit stunder när situationen har känts så nattsvart att man inte vet vart man ska ta vägen. För helt ärligt så tror jag att man måste ha sina knep för att orka i de knappa 2,5 åren som vi kämpade.

Cancern har varit så stor del av mitt liv så länge, både mentalt men även praktiskt i form av sjukhusbesök, behandlingar, komplikationer och så ytterst död. Att den praktiska konsekvensen av sjukdomen försvinner är ganska självklart, vi har inga läkarbesök att passa, inga cellgifter, inga blodtransfusioner. Men när man har lagt ner hela sin själ i detta och styrt hela sitt liv efter en enda sak så blir det tomt på mer än ett sätt. Den här bloggen har blivit en ganska god vän mitt i all vedervärdighet som vi har gått igenom med sitt varma kärleksfulla sätt alltid har stöttat och pushat oss. Det tack vare alla fantastiska kommentarer som vi får från er som läser. Ska man bara vända en god vän ryggen? Det går emot mina principer. Sen vet inte jag om bloggen enbart var Mias och min gemensamma vän och om vi borde gå skilda vägar?

Jag vet inte hur jag ska göra och jag kan inte göra det jag alltid gjort när jag inte har varit riktigt säker på något val jag behöver göra, fråga min älskade kloka fru vad hon tycker…..

Vila nu

Publicerad 2015-01-22 16:12:46 i Allmänt

Igår kväll så slapp Mia kämpa mer. Igår kväll så slutade smärtan och lidandet för henne. Hon somnade lugnt in bland de närmaste.

Smärtan just nu är ofattbar!

Älskling jag kommer sakna dig så otroligt mycket. Jag lovade dig att vara med dig i med- och motgång och till döden skiljer oss åt. Det är något jag fick inliva decennier för tidigt. Älskar dig så innerligt.

Som du själv sa: "vi ses". Jag hoppas du har rätt och att vi ses en dag igen min älskling.

Vila nu, det har du förtjänat.....

Uppdatering

Publicerad 2015-01-13 15:13:21 i Allmänt

Ni är många som hör av er och jag hinner tyvärr inte svara alla av förklarliga skäl. Därför skriver jag här för enkelhetens skull.

Mia blir allt tröttare och börjar förlora verklighetsuppfattningen mer och mer. Tyvärr ett ytterligare steg i spiralen nedåt

//Jocke

Hur är läget?

Publicerad 2015-01-10 08:41:43 i Allmänt

Det är många som undrar hur det är med Mia vilket är en berättigad fråga med tanke på att hon är anledningen till att vi skriver.

Sen hon gjorde sitt senaste inlägg så har läget varit stabilt, och med stabilt menar jag då inte bra utan att läget har varit relativt oförändrat. Det som gjordes direkt när röntgensvaren kom var att vi stoppade allt intag genom munnen. Då menar jag mat, all form av dricka samt alla tabletter hon åt. Detta för att inte påfresta tarmsystemet mer än nödvändigt. Man kan ju tänka sig tarmsystemet som en lång vattenslang och kniper du åt i mitten av slangen men fortsätter trycka på med vatten ja du blåses vattenslangen upp likt en ballong. Samma princip när det kommer till Mias tarm. En tarm kan säkerligen töjas eftersom det ska passera mat och annat därigenom men den har också en gräns för hur mycket den kan spännas upp. På röntgen som Mia skrev om så konstaterades stoppet på tjocktarmen och att tarmen även var förstorad, eller utspänd om man vill använda det uttrycket. När kirurgerna var nere hos oss så fick vi information att om tarmen är 10 cm i diameter så är risken för att tarmen spricker akut och då behöver man normalt sett operera omgående. Mias tarm mätte 12 cm…….

Vad händer då om tarmen spricker? Jo det fick vi en snabblektion i och gör den det så blir det ett inflammatoriskt tillstånd i hela bukhålan vilket är smärtsamt och man avlider relativ snabbt. Det finns inget att göra då helt enkelt. Så det här har vi levt med i en vecka nu men tarmen har skött sig.

Mia har varit medveten och klar så hon har kunnat prata och diskutera och även orkat med besök. Hon är helt sängliggande nu på grund av de starka smärtstillande hon får vilket gör henne svag i benen och att hon förlorar merparten av känseln från midjan och ner.

Och så här har det varit, fram till igår fredag…… jag fick ett samtal från Mias läkare på förmiddagen eftersom jag var hemma och andades lite. Det var ju en syssla som jag slutade med när hon ringde det kan jag ju säga. Hon förklarade snabbt att det inte var någon fara. Efter en pulsökning på 300 % och andningsuppehåll så kunde jag tillfälligt slappna av. Mias läkare hade inte sett henne på några dagar och ville stämma av läget eftersom hon tyckte att Mia var så trött. Efter ett kort samtal satt jag i bilen på väg till sjukhuset och mycket riktigt hade läget förändrats för henne. Nu låg hon mest och sov och var inte speciellt medveten om att jag kom in till henne. Så var det under hela fredagen, vi kunde prata lite grann men mest så låg hon i dvala eller sov. Jag har fått förklarat för mig att vi går in i ytterligare en fas nu helt enkelt och det är inte att förvänta att hon blir bättre eller mera medveten.

Det som känns bra är att hon är skapligt smärtlindrad så hon slipper ha ont i alla fall. Det är så många faktorer nu som spelar in så att säga när eller vad som slutligen kommer fälla avgörandet är helt omöjligt. Det vi vet är att hon har ett friskt hjärta och att hon är stark.

 

//Jocke

Forskning

Publicerad 2015-01-08 14:00:00 i Allmänt

"Nu tjatar han om att skänka pengar igen"
 
Ja för det gör han, som jag har skrivit förut är att under de här åren har jag läst, studerat, reflekterat över både konventionell och alternativ medicin för att hitta något kanske något som kan hjälpa Mia. Min insikt är till slut att jag vet mindre nu än tidigare vad som är verkningsfullt men att det krävs intelligenta människor som slår sin kloka huvuden ihop. Till det behövs pengar och där är Cancerfonden en stor finansiär.
 
Skänk gärna pengar till forskningen via den här insamlingen på Cancerfonden 
 
http://www.cancerfonden.se/sv/Stod-oss/insamlingar/?collection=7256
 
 
 

En storm....

Publicerad 2015-01-05 06:27:19 i Allmänt

...rörde upp sig efter Mias inlägg i förrgår, både här på bloggen och på sociala medier. Jag vill att ni ska veta att jag är helt mållös över att så många skriver så mycket fint. Det är inte bara det att ni känner en sorg över att den väg som har varit uttstakad en tid alldeles straxt kommer ta slut för Mia, många har skrivit om att de blivit berörda så pass att de blivit bättre människor genom att läsa om hennes kamp.
Det för mig känns som något väldigt stort och skänker mig värme och någon form av tröst. Det helvete som framförallt Mia har gått igenom de sista åren känns ändå någonstans inte lika meningslös om nu våra texter här kan ha bidragit till att någon annan lärt sig bli lyckligare (i någon form av mening) och uppskatta sig själv och det/de man har omkring sig. Vi hade ju upplevt helvetet i vilket fall som helst menar jag.

Mia berör många, har alltid gjort, så länge jag har känt henne så har hon alltid varit den starka positiva kraften som vänner, sambo ( läs jag), make (läs jag), i idrotten etc kunnat se upp till och känna ett stöd i. Att hon gör det fortfarande när dagar verkligen är räknade känns bara så Mia! När Stina och Ville blir äldre så kommer jag få dem att förstå att deras mamma var en stor människa, det som alla ni har skrivit här på bloggen kommer givetvis vara ett fantastiskt vittne på att deras mamma var en sann stålkvinna som hade ett fantastiskt stort hjärta och lämnade få oberörda.

Så därför säger jag tack till alla er som hjälper Stina och Ville att förstå att deras mamma verkligen är något utöver det vanliga.

//Jocke

Att ge sig själv tillåtelse att ge upp!!

Publicerad 2015-01-03 21:10:46 i Allmänt

Allt som oftast får vi cancerpatienter höra, "kom igen nu måste du kämpa" man ska visa sig tuff och ha ett psyke av hårdaste betong. Men om man känner en dag för att "nej, jag orkar ingenting idag utan jag vill bara ligga i sängen...." Har jag då för en stund slutat kämpa? 

Som ni vet sen förra inlägget så blev vår jul och nyår lite speciella, julen firades av här på Linneaenheten på kvällen med lite lussebullar och barnen fick ta med sig varsin julklapp! Sköterskorna var så gulliga så de gjorde lite extra julfint åt oss med gran och lite lampor. Tack snälla alla ni på LAH!

Sen gick tiden och då blev det dags att tänka på att bli så pass OK, att jag äntligen skulle få komma hem. Men som vanligt tyckte inte min kropp det utan den spottade ur sig nya infektioner, superdåliga värden o mer magont.
Efter att detta magonda märkts av mer o mer fick jag en akutröntgen, då passade de även på att ta över thorax och buk också eftersom att det är de bilderna onkologen vill ha. Jag och Jocke satt på mitt rum när min läkare kom min. 
-Vad är domen? Var det enda som kom ur min mun.

Det är stopp! Ehhhhh, ok? Ja det är helt stopp i tarmen. Ingen förstoppning, utan du har en tumör som vi kikade redan på den 9 dec och det är den faaaan som växt så pass att den trycker ihop en stor del av min tjocktarm. Jag och Jocke satt där lite som 2 frågetecken och undrade vad vi just hört. 

Hon sa att i det här läget finns 2 alternativ, nr 1 är att försöka få någon kirurg att utföra en operation där riskerna är monstruösa med massor jobbiga biverkningar, där den allra troligaste är att det helt enkelt skiter sig under operationen och tarmen spricker.

Eller nr 2: skita i allt och försöka få ett par hyfsade dagar.

Oj, där satt man kl 21 en fredag och fick sin dödsdom... Det blev helt chockartat då det efter ett tag kom två kirurger som satt inne hos hos för att förklara hur det skulle gå till att operera, samt om vi skulle ge oss på operationen redan igårnatt eller om vi skulle vänta tills imorgonbitti.

Där satt jag med urgråtna ögon, jag hade inte sett varken min man eller främst mina barn på flera dagar. Men där just då på ca 10 min skulle jag lämna beslut om hur jag själv skulle styra mitt öde! 

Efter många tårar och diskussioner med min man så känner jag att jag är färdig nu. Jag har slagits, jag har kämpat och varje nederlag jag har fått mottaga så har jag alltid börjat med att peka finger och skrikigt FAN VAD JAG HATAR DIG DIN JÄVLA HELVETES SJUKDOM.
Sen har jag letat nya krafter för att ta nästa steg....denna gång kommer inte nästa steg.

Det är först nu jag känner mig besegrad....


/Mia 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela